Jeugdopleiding archeologie ‘Graaf Junior’ succes

Posted on 19 juni 2008. Filed under: opleiding | Tags: , , |

Ze zitten nog op de basisschool, maar leren toch al van alles over archeologie. Op woensdag 18 juni reikt wethouder Harm Janssen de eerste diploma’s uit aan de deelnemers van de archeologiecursus voor 9- tot 12-jarigen: Graaf Junior. Graaf Junior is een cursus en tegelijkertijd een club voor jeugdige ‘archeologen’ in Leidsche Rijn.

Het afgelopen jaar hebben zo’n vijftien archeologen in de dop kennisgemaakt met de Nederlandse archeologie. In tien lessen hebben verschillende specialisten verteld over hoe een archeoloog te werk gaat en wat voor vondstmateriaal hij kan tegenkomen, zoals aardewerk, munten, botten en glas. Daarnaast hebben de leerlingen verschillende bezoeken gebracht aan een echte opgraving en aan het herbouwproject van het Romeinse schip De Meern 1 op de Hoge Woerd.

Als klap op de vuurpijl mochten de juniorarcheologen ook zelf een opgraving uitvoeren. Het leverde uiteenlopende reacties en vragen op, zoals: “gatver, wat stinkt dit”, “het is wel zwaar werk, dat graven”, “wat een blubbertroep”, “ik heb mijn eigen manier van graven, ik doe het in hele kleine stukjes”, “mogen we de vondsten mee naar huis nemen?” en “hebben de Romeinen met deze munten boodschappen gedaan?”

De belangstelling voor Graaf Junior is groot. Volgend jaar draaien er twee groepen om aan de vraag te kunnen voldoen. Graaf Junior is een initiatief van de gemeente Utrecht en wordt verzorgd door Birgit Postma Projecten met hulp van diverse vrijwilligers.

Bron: gemeente Utrecht
Datum: 16 juni 2008
Link: ‘Jeugdopleiding archeologie ‘Graaf Junior’ met succes afgerond

Advertenties

Make a Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggers liken dit: